Altea XL

Még több hely, lágyabb vonalak, számtalan lehetséges üléspozíció, meglepően jó útfekvés, még nagyobb biztonság, és kézközelben minden, amire csak menet közben szüksége lehet. Az új Altea XL egy olyan autó, amely teljes mértékben igazodik a környezetéhez, ami végső soron az Ön és családja igényeit jelenti.

Dizájn

Az Altea XL alapos ráncfelvarráson esett át. Ennek eredményét az új fényszórók, a még tetszetősebb karosszéria, valamint a színek és kerekek még nagyobb kínálata jelenti, így az ügyfelek minden elképzelhető igényének eleget tudunk tenni. Az Altea XL 18,7 centivel hosszabb, mint az Altea, ezáltal a rakodóterének kapacitása 532 liter lett. És mert az ülések sokféleképpen variálhatóak, minden szükséges dolog számára jut hely, hogy az autóban magával tudja vinni a gyerekeket, a csomagjait, és minden mást, amit a hétvégére be akar pakolni.

Az első ülések háttámláján lehajtható tálcák találhatók, mint a repülőgépeken. A hátsó háttámlák állíthatósága ugyancsak lehetővé teszi, hogy az utazók kiválaszthassák a számukra legkényelmesebb ülésformát.

Technológia

Az új Altea XL jelentősen hozzájárulhat az Ön nyugalmához. Az ezt szolgáló jellemzők egyike a motorháztető alatt található. Az erős és hatékony dízel- és benzinmotorok választéka elég nagy ahhoz, hogy mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelő motorváltozatot. Az Altea XL
105 LE-s 1.9 TDI-PD motoros változata például újabban már összkerékhajtással is rendelhető (2009 45. héttől). Ha valaki még nagyobb teljesítményt szeretne, akkor akár a hatsebességes, 160 LE-s 1.8 TSI motort is választhatja (közvetlen benzin-befecskendezés turbófeltöltéssel). Az utóbbi egyedi, 7 fokozatú DSG sebességváltóval is rendelhető. A kormánykeréknél elhelyezett kapcsolóknak köszönhetően a sebességfokozatok váltása a másodperc tört része alatt végbemegy. A DSG váltó 6 fokozatú változatban a 170 LE-s 2.0 TDI motorhoz és a
105 LE-s 1.9 TDI-PD motorhoz is kapható, ezek mindegyike dízelrészecske-szűrővel (DPF) is fel van szerelve, amely a károsanyag-kibocsátást hivatott csökkenteni. A dízelrészecske-szűrő a vadonatúj 170 LE-s 2.0 TDI Common-Rail változatnál a szériafelszereltség részét képezi. A közös nyomócsöves (Common-Rail) technológiának köszönhetően az autó egyenletesebben és simábban, ezáltal hatékonyabban és csendesebben működik.

Mindazonáltal az új Altea XL intelligenciája nem korlátozódik csupán a motorra. A nagyobb komfortot szolgálja a Style változattól szériafelszereltséget jelentő, kétzónás “Climatronic” klímaberendezés. Annak érdekében, hogy az életét a lehető legnagyobb mértékben megkönnyítsük, az autóhoz extra felszereltségek is rendelhetők: a fényérzékelő szenzoroktól kezdve, amelyek sötétedéskor azonnal bekapcsolják a világítást, egészen az esőérzékelőkig, amelyek azt a célt szolgálják, hogy Önnek soha többé ne kelljen azért aggódnia, hogy az ablaktörlők elvégzik-e a munkájukat. Ha attól tart, hogy a parkolásnál megsérülhetnek a szép, új lökhárítók, akkor megnyugodhat. Az Altea XL-hez extrafelszereltségként előre és hátulra parkolóradar is rendelhető, amely hangjelzésekkel segít a parkolóhelyre való beállásnál.

Komfort

Az új multifunkciós kormánykerékről az ugyancsak extratartozékot jelentő Bluetooth autótelefon kihangosító is kezelhető.Ez a funkció a Style változatokban szériatartozék. Ehhez jön még a fehér fénnyel világító új műszervilágítás és az extraként rendelhető rádiós navigációs rendszer az 5 hüvelykes színes kijelzővel és az érintőképernyővel. Ezenfelül az új CUP bemenet (kombinált USB csatlakozó/AUX bemenet) lehetővé teszi, hogy az USB készülékén vagy az iPod©-ján lévő MP3 audiofájlokat a multifunkciós kormánykerék segítségével lejátssza és út közben is jól szórakozzon.

Az új Altea XL kifejlesztése során megpróbáltuk lépésről lépésre előre kiszámítani az Ön igényeit. Így például amikor az első esőcseppek elérik a szélvédőt, az ablaktörlők már tudják, ideje munkába állniuk (a Technikai csomag részeként extrafelszereltségként rendelhető). Az extraként rendelhető parkolóradar segít a problémamentes parkoláshoz. A lökhárítóba integrált szenzorok hangjelzéseket adnak, amikor az autó túl közel kerül a másik autóhoz vagy egy másik fixen álló tárgyhoz. Ha az autó fel van szerelve az opcionális SEAT Médiarendszerrel (integrált rádió/navigáció), akkor lehetővé válik az optikai parkolássegítő rendszer (OPS) használata, amely a multifunkciós kijelzőn végig mutatja a parkolási műveletet. Az emelkedő-asszisztens (Hill Hold rendszer) a tengelykapcsoló benyomása esetén megakadályozza az autó visszagurulását, illetve a tempomat, amely a Style és a Sport változatoknál szériafelszereltséghez tartozik. Jól látható, hogy minden az Ön vezetési élménye körül forog.

Biztonság

Az új Altea XL számos biztonsági berendezéssel van ellátva, ilyen például az extraként rendelhető, adaptív funkcióval (AFS) felszerelt BiXenon fényszóró, ahol a fényszóró követi a kormánykerék mozgását. Ehhez jön még a kanyarfény funkcióval ellátott ködfényszóró, amely a Style változattól kezdve szériafelszereltség, és amelynek köszönhetően jól belátható az a terület, amerre kanyarodni kíván. További fontos szériafelszereltséget jelent a nappali világítás, aminek köszönhetőn Ön nappal jobban látható lesz, ami még nagyobb biztonságot jelent az utakon. Ugyancsak a szériafelszereltség részét képezi a kipörgésgátló rendszer (TCS), ami még stabilabbá teszi az autót az utakon. Ha mindezek ellenére mégis bekövetkezne a baj, az Altea XL 6 légzsákja (plusz a hátsó szélső ülésekhez extraként rendelhető 2 oldallégzsák) gondoskodik az Ön és a családja védelméről.

Az Altea XL az Altea család tagja, amely az Euro NCAP teszteken öt csillagot kapott az autóban ülő utasok biztonsága és négy csillagot kapott a gyermekek biztonsága szempontjából. Az Altea XL a gyermekülések rögzítését szolgáló ISOFIX csatlakozókkal is rendelkezik, amelyek segítségével a gyermekülés közvetlenül a karosszériához rögzíthető.

Technikai adatok

Bár az új Altea XL hosszabb hátul, de mi arról is gondoskodunk, hogy elöl se szenvedjen hiányt. Extra teljesítményt biztosítanak a hatékony és erőteljes TSI motorok, amelyek 125 LE-s 1.4 vagy 160 LE-s 1.8 változatban rendelhetők. Az utóbbi egyedi, 7 fokozatú DSG sebességváltóval is rendelhető. A kormánykeréknél elhelyezett kapcsolóknak köszönhetően a DSG lehetővé teszi, hogy manuális módban a másodperc tört része alatt kényelmesen sebességfokozatot lehessen váltani, ugyanakkor üzemanyag is megtakarítható.

DSG váltó a 140 LE-s 2.0 TDI motorhoz és a 105 LE-s 1.9 TDI-PD motorhoz is kapható, ezek mindegyike a szériafelszereltség részeként dízelrészecske-szűrővel (DPF) is rendelkezik, amely, ahogy azt a neve is sugallja, csökkenti a károsanyag-kibocsátást. A DPF a kézi sebességváltós, 170 LE-s 2.0 TDI változatnál is szériafelszereltséget jelent. Ám ez a modell másból is profitál, ez a közös nyomócsöves (Common Rail) technológia, amelynek köszönhetően a motor csendesebben, simábban és hatékonyabban működik. Ezen felül az Altea XL választhatóan összkerékhajtással is rendelhető (2009 45. héttől).

Képek


Hírdetés

JoniPeti Topsite Free TopSite Topsites automatikus bannercsere program - Kontraszt Produkci�