Ibiza

Az új SEAT Ibiza feltűnően új vonalvezetést, az aprólékosság új dimenzióját és egy teljesen új belső teret kínál. Mindezt azzal a filozófiával megtervezve, hogy ha valami pusztán csak jó, akkor az tovább javítható. Minden egyes új tulajdonságot ellenőriztünk, majd újraellenőriztünk egészen addig, amíg tökéletesnek nem találtuk.

Dizájn

Az újonnan tervezett külső olyan dinamikus vonalakból áll össze, melyek drámaian imponáló megjelenést teremtenek, és határozott kiállást adnak az új SEAT Ibizának. Egyetlen részlet, egyetlen kifaragott vonal sem céltalanul lett olyanná, amilyen. Ez nem csak egy autó, egy igazi műalkotás.

Ha elölről nézzük az autót, láthatjuk, hogy a formát olyan vonalak alkotják, melyek az egyedi krómozott SEAT hűtőrács-kerettől indulva körbeölelik az orr-részt, majd körbefutva egészen a farrészig megőrzik az autó alakját. Kövessük a vonalakat az új első fényszóróktól kezdve az oldalakon át. Ez egyszer egy olyan autót láthatunk, amelynél a formatervező eredeti szándékait nem csorbította semmilyen kompromisszum – ennek az autónak olyan a formája, mint egy nyílvesszőé. Tiszta dinamizmus. Tiszta szenvedély. Erős személyiség. Hagyd, hogy magával ragadjon.

Vizsgáld meg egy kicsit közelebbről és észreveszed az AFS-sel (adaptív első világítórendszer) felszerelt bi-xenon első fényszórókat és az új elektromos napfénytető egyedi designját – valamint a karosszéria színére fényezett ajtókilincseket, külső tükröket és lökhárítókat. Biztonság, csúcstechnológia és szépség egyetlen csomagban.

És ez még nem minden: az új SEAT Ibiza mindegyike elérhető akár 17″ könnyűfém keréktárcsákkal is, annak minden változatában – miközben a színskála, amiből választhatunk, minden korábbinál szélesebb. És ha még nem volna elég nehéz döntenie: a SEAT büszkén mutatja be lenyűgöző egyedi színeinek új palettáját!

Technológia

Bizonyára az első dolgok között veszed majd észre a különleges megjelenésű fényszórókat. De ezek többet rejtenek, mint első pillantásra sejtjük. Az első ködlámpák például kanyarkövető képességgel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy – amikor szükséges – automatikusan abba az irányba fókuszálnak, amerre az autó halad, hogy még nagyobb biztonságot kínáljanak Neked.
Kellemetlen meglepetés a következő kanyar mögött? Felejtsd el.

Ha szeretnéd, akár AFS-sel (adaptív első világítórendszer) felszerelt bi-xenon első fényszórókat is rendelhet. Ezek tulajdonképpen követik a kormánykerék elfordulásának irányát, ezáltal széles látómezőt és szuperpontos fókuszálást kínálnak.

Az új SEAT Ibiza egy másik nagyszerű jellemzője a visszagurulás-gátló funkció, ami az extraként kérhető ESP-vel (elektronikus stabilitás program) együtt kapható. Ez a praktikus berendezés azt jelenti, hogy többé nem kell pánikba esned, ha emelkedőn kell elindulnod. Ahelyett, hogy megpróbálnál a kuplung, illete fék- és gázpedálokkal zsonglőrködni, káprázatos lábmunkádat megtarthatod inkább a táncparkettre. A funkció segítségével az autó még két másodpercig tartja a féket, ami elegendő időt ad a nyugodt elindulásra.

A további érdekességek közé tartozik a hátsó parkolássegítő, ami figyelmeztet, ha túl közel kerülünk a körülöttünk lévő járművekhez vagy tárgyakhoz. De ne feledkezzünk meg az esőérzékelőről sem, ami észleli az esőt, és automatikusan bekapcsolja az ablaktörlőket, vagy a sebességtartó automatikáról, ami tökéletes kényelmet nyújt az autópályán és hosszabb utak során. És nehogy elfelejtsük megemlíteni, hogy ha ESP-vel (elektronikus stabilitás program) felszerelt modellváltozatot választ, az a gumiabroncsok nyomásvesztésére figyelmeztető jelzőrendszert is tartalmazza.

Komfort

Vegyük például a SEAT egyedi Dynamic Steering Response (dinamikus kormányreakció) elnevezésű funkcióját: ez egy olyan technológia, ami az elektromos szervokormány-rendszer irányítását a jármű sebességéhez és az útviszonyokhoz igazítja. Így gondoskodva a biztonságról és pontosságról minden kanyarban.

Szintén szerephez juthat a sebességfüggő szervokormány, ami alacsony sebességnél nagyobb rásegítést, nagy sebességnél kis mértékű rásegítést biztosít a kormányműnek. Ez parkoláskor több segítséget, menet közben pedig biztosabb úttartást ad az autónak. Csak tájékoztatásul: a legújabb ABS-t (blokkolásgátló rendszer), valamint a legmodernebb ESP-t (elektronikus stabilitás program) és TCS-t (kipörgésgátló rendszer) is beletettük a csomagba – hogy még magabiztosabb lehess az úton.

Csak fogd meg a kormánykereket és azonnal észlelni fogod, hogy milyen könnyen hozzáférsz a kormányoszlopon elhelyezett számos funkcióhoz: a beépített Bluetooth kapcsolat arra szolgál, hogy úgy állíthasd az autóhifit vagy működtethesd mobilodat, hogy közben a kisujjadat is alig kell mozdítanod. Hívásaidat akár hangvezérléssel is kezelheted, s így mindig tökéletes ura maradhatsz autódnak. Helyes a mondás: “Houston, a kapcsolat létrejött.”

A Stylance és Sport felszereltségi szinteknél a multifunkciós műszerfalon egy teljesen új képernyő is található, ami a vezetőt a tökéletesen uralt autózáshoz szükséges összes információról tájékoztatja.
Ez a fedélzeti számítógép egy gombnyomásra közli a pontos időt, a motor beindítása óta az úton töltött időt, az átlagsebességet, az üzemanyag-fogyasztást, a megtett távolságot és az adott sebességgel újratankolás nélkül még megtehető távolságot, valamint a külső hőmérsékletet arra az esetre, ha valaha szeretnél kiszállni az autódból – de mi tökéletesen megértjük azt is, ha inkább benne maradnál -, és nem tudod, hogy vegyél-e fel kabátot vagy sem.

A légkondicionáló vagy automatikus Climatronic vezérlés azt jelenti, hogy a vezetéshez tökéletes hőmérsékletet állíthat be függetlenül attól, hogy kint mi zajlik. És ha új SEAT Ibizájának vezetésétől időnként tűzbe isjön, arról is gondoskodik majd. Csak arra ügyeljen, hogy a elektromos ablakok (alapfelszereltség) zárva legyenek, és bátran ellenőrizze az elektromosan állítható külső visszapillantó tükörben, hogy mennyire gondolkozik hideg fejjel. Szerencsére mi tudjuk, hogy ezek a dolgok is számítanak.

Fényszóróink az úgy nevezett hazakísérő funkcióval is rendelkeznek – ami az alapfelszereltség része a Stylance változatnál. Ez azt jelenti, hogy még 30 másodpercig bekapcsolva maradnak, miután kiszálltál az autóból, így van időd a bejárati ajtó kulcsait keresgélni. Persze csak akkor, ha éppen nem vagy olyan összeszedett, mint egyébként.

Biztonság

Az új SEAT Ibizát zsúfolásig megtöltöttük a legmodernebb biztonsági funkciókkal, de látni fogod, hogy ebben nagyon sok olyan dolog is van, amire reméljük – soha nem lesz szükséged. S ezek mindegyike – beleértve az aktív és passzív biztonsági rendszereket, valamint a vezető és az utas oldali fej / törzs légzsákokat* – az alapfelszereltségben kapott helyet.

Hol is kezdjük? Hátul hárompontos biztonsági öveket és középső biztonsági övet, valamint a szélső üléseken ISOFIX gyermekülés bekötés előkészítéseket találunk. Ezen felül a “Top Tether” (felső rögzítő pánt) elnevezésű rögzítőrendszer gondoskodik arról, hogy apróságaid ott maradjanak, ahol lenniük kell. Továbbá a biztonsági öv-emlékeztető figyelmeztet arra, ha Te vagy elöl ülő utasod nincs megfelelően becsatolva az utazás során. 93-szor, hogy egész pontosak legyünk. Szerintünk ez meglehetősen idegborzoló – ezért reméljük, hogy az öveket pillanatok alatt becsatolják.

És ez még nem minden. Azért, hogy a bajokat leginkább elkerüljük, az alapfelszereltség tartalmazza a legújabb generációs ESP-t (elektronikus stabilitás program) és TCS-t (kipörgésgátló rendszer), valamint a legmodernebb ABS-t (blokkolásgátló rendszer). ESP rendszerünk figyeli a kormányról, a gumiabroncsokról, a fékekről és a gázpedálról származó információkat, s szükség szerint beavatkozik, hogy tökéletes íven tartson. Az ABS az útviszonyoktól függetlenül meggátolja, hogy a kerekek megcsússzanak vagy túlpörögjenek. Eközben a TCS a tengelyekre és a kerekekre jutó teljesítményt figyeli, és szükség esetén aktívan megakadályozza a megcsúszást. Kalandozás az út melletti terepen? Nem, hacsak Te kifejezetten nem akarod.

De mit érnének mindezek a csúcsszínvonalú biztonsági intézkedések, ha nem látnád zavartalanul az előtted fekvő utat? Erről a három mosófúvókával ellátott új ablaktörlő rendszerünk gondoskodik, ami a szélvédőnek 20%-kal nagyobb részét tisztítja meg, és nagy sebességnél, illetve 0 fok alatti hőmérsékleten is bizonyítottan óramű pontossággal működik. Minden világos? Tökéletesen.

Technikai adatok

A szépséget könnyű meglátni, de ugyanilyen könnyű egyenesen átnézni rajta, ha nincs mögötte tartalom: valami, amit úgy hívunk, lélek. Mindazonáltal, az igazi karakternek erős szívre van szüksége, hogy ragyoghasson.

Az új SEAT Ibiza szívét olyan motorok jelentik, melyek elegendő teljesítményt nyújtanak ahhoz, hogy valódi szenvedélyt ébresszenek. És olyan választékkal, ami bármilyen ízlésnek megfelel: a gazdaságos 1.2-es benzinestől a nagydarab, csupa erő dízelekig.

Bármelyik motort választod, mindegyik tökéletes forgatónyomatékot és tempót kínál ahhoz, hogy élénk és eleven érzéssel ruházza fel az új SEAT Ibizát, megmutatva a SEAT valódi szellemét, agilis vezetési élményt nyújtva minden egyes alkalommal. Egy olyan kapcsolat ez, amit rögtön érzel, amint a lábad megérinti a pedált.

Benzinmotorból háromféle választható: egy 1.6-os 105 LE-vel, egy 1.4-es 85 LE-vel és egy 1.2-es 70 LE-vel. Ha a dízelt részesíted előnyben, ott is széles palettáról választhatsz – melynek csúcsa az ütős 1.9 TDI 105 LE-vel és DPF-fel, vagyis dízel részecskeszűrővel, ami kiszűri a kormot, csökkenti a károsanyag-kibocsátást és üzemanyagot takarít meg. Egy környezettudatos dízelmotor? 120 g/km alatti CO2 kibocsátásával nem nagyon találunk rá más kifejezést. Tulajdonképpen az összes benzines erőforrásunk CO2 kibocsátása is kisebb, mint 160 g/km. Több emóció, kevesebb emisszió – és ezt veheted ígéretnek.

Képek


Hírdetés

JoniPeti Topsite Free TopSite Topsites automatikus bannercsere program - Kontraszt Produkci�